Of een offerte bindend is, hangt af van het type offerte dat je uitbrengt. Over het algemeen wordt een offerte bindend wanneer er een overeenkomst is gesloten. Dit gebeurt wanneer de klant de offerte aanvaardt en er geen mogelijkheid meer is voor de verkoper om het aanbod in te trekken of aan te passen. Er zijn twee soorten offertes: vaste offertes en vrijblijvende offertes. We lichten graag het verschil toe en wat dit betekent voor de bindendheid van de offerte.
Offerte met een vaste geldigheidsduur
Bij een vaste offerte ben je juridisch gebonden aan het voorstel in de offerte. Als de klant binnen de geldigheidstermijn akkoord gaat met de offerte, wordt het aanbod aanvaard en is er een overeenkomst gesloten. Vanaf dat moment is de offerte bindend en moet je je houden aan de voorwaarden in de offerte.
Vrijblijvende offerte
Een vrijblijvende offerte vermeldt expliciet dat deze niet bindend is. Dit betekent dat de verkoper het aanbod nog kan aanpassen of intrekken zolang de klant het nog niet heeft aanvaard. Is de offerte wel aanvaard? Dan kan de verkoper de offerte alleen direct na aanvaarding nog aanpassen of herroepen. Een vrijblijvende offerte wordt pas bindend wanneer beide partijen definitief akkoord hebben gegeven en er dus een overeenkomst is gesloten.
Hoe lang is een offerte geldig?
Een vaste offerte bevat meestal een geldigheidstermijn, vaak 30 dagen. Dit voorkomt dat de klant het aanbod aanvaardt terwijl de tarieven bijvoorbeeld al gewijzigd zijn. Wanneer de geldigheidstermijn is verstreken, is het aanbod niet meer geldig en moet er een nieuwe offerte worden opgemaakt.
Een vrijblijvende offerte heeft geen vaste geldigheidstermijn. Dit geeft de verkoper de mogelijkheid om het aanbod op elk moment voor, tijdens of net na de aanvaarding aan te passen of in te trekken.
Is een fout in een offerte bindend?
Een fout in een offerte kan bindend zijn als de klant de offerte aanvaardt en de fout redelijkerwijs niet opviel. In België kan je een duidelijke vergissing (zoals een evidente schrijffout) soms rechtzetten, maar dit vereist vaak snelle en correcte communicatie.
Kun je een offerte intrekken?
Je kunt een offerte in België intrekken zolang de klant ze nog niet formeel heeft aanvaard. Na aanvaarding ontstaat een bindende overeenkomst. Een offerte zonder uitdrukkelijke geldigheidsduur blijft redelijkerwijze geldig, afhankelijk van de sector en context.
Is het tekenen van een offerte bindend?
Het tekenen van een offerte is in België bindend: het vormt de aanvaarding van een aanbod en creëert een juridisch contract. Beide partijen zijn vanaf dan verplicht de afgesproken voorwaarden na te leven, tenzij er sprake is van wettige nietigheid of dwaling.
Offerte maken met WeFact
Je kunt ervoor kiezen om jouw offertes te maken in een online facturatieprogramma zoals WeFact. Met WeFact kun je offertes digitaal versturen in PDF en de klant kan deze online accepteren. Bovendien krijg je een herinnering wanneer de offerte bijna verloopt. Is de offerte geaccepteerd? Dan kun je met één druk op de knop een factuur maken.
Wil je zelf een offerte maken? Ervaar het gemak van WeFact en vraag een gratis proefperiode van 30 dagen aan! Onze helpdesk helpt je de huisstijl volledig in te richten aan de hand van een offerte voorbeeld.