Doe jij als ondernemer zaken met landen buiten de EU of werk je in de bouw met onderaannemers? Dan heb je misschien al eens te maken gehad met een factuur zonder btw. Dit is een factuur waarop geen btw wordt berekend. In bepaalde gevallen is dit wettelijk toegestaan. In dit artikel leggen we uit in welke situaties een factuur zonder btw is toegestaan en hoe je dit correct kunt verwerken.
Wat is een btw-factuur?
Elke factuur die je als ondernemer verstuurt, bevat normaal gesproken btw, oftewel Belasting over de Toegevoegde Waarde (btw), ook wel omzetbelasting genoemd. Dit is een belasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. Deze wordt uiteindelijk door de consument betaald. Aan het einde van elk kwartaal geef je als ondernemer aan hoeveel btw je hebt geïnd en draag je dit af aan de FOD Financiën. Er zijn echter uitzonderingen waarbij je een factuur zonder btw kunt sturen.
Drie situaties waarin een factuur zonder btw is toegestaan
Er zijn drie situaties waarin je de btw op een factuur mag verleggen of helemaal niet hoeft te berekenen:
- Factuur aan een bedrijf binnen de EU met een btw-nummer
In dit geval moet de btw worden verlegd naar de afnemer. - Factuur aan een klant buiten de EU
Voor debiteuren buiten de EU hoef je geen btw te berekenen. - Factuur aan een Belgisch bedrijf met een btw-nummer, waarbij een speciale regeling geldt
Bijvoorbeeld in de bouw, waar er sprake kan zijn van een onderaannemersovereenkomst. De btw moet dan worden verlegd.
Facturen zonder btw in België
Naast de drie bovengenoemde situaties is er in België en Nederland ook de Kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling is bedoeld voor bedrijven die op jaarbasis minder dan €20.000 omzet draaien. Als je gebruikmaakt van deze regeling, hoef je geen btw te betalen en mag je facturen zonder btw versturen. Kijk voor alle actuele regels op de website van FOD Financiën.
Kan je altijd een factuur sturen zonder btw?
Nee, je mag alleen een factuur zonder btw sturen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je bent vrijgesteld van omzetbelasting of als je in aanmerking komt voor de KOR.
Hoe ziet een factuur zonder btw eruit?
Een factuur zonder btw lijkt sterk op een gewone factuur, maar bevat geen omzetbelasting. Er moet duidelijk vermeld worden dat de factuur is vrijgesteld van btw, bijvoorbeeld met de tekst “btw vrijgesteld”. Verder moet de factuur aan alle gebruikelijke factuureisen voldoen, zoals je contactgegevens, het factuurnummer en een beschrijving van de geleverde goederen of diensten.
Een factuur zonder btw maken
Met software zoals WeFact wordt het maken van een factuur zonder btw veel eenvoudiger. WeFact herkent in welk land je klant is gevestigd en controleert automatisch of het een bedrijf met een geldig btw-nummer betreft, vooral als het een klant binnen de EU is. Afhankelijk van de debiteur wordt de btw dan automatisch verlegd of niet berekend. Let op: je kunt btw niet verleggen zonder een geldig btw-nummer van de klant.
Facturen zonder btw in speciale gevallen
Er zijn ook bepaalde bedrijven die helemaal vrijgesteld zijn van btw, zoals zorginstellingen en onderwijsinstellingen. In dit geval moet duidelijk op de factuur vermeld worden dat het bedrijf vrijgesteld is van btw en hoeft er op de factuur geen btw te staan.
Meer informatie over welke bedrijven vrijgesteld zijn van btw, kun je vinden op de website van de FOD Financiën. Dit helpt je om als particulier of ondernemer zorgeloos en correct te factureren.