Boeten boeken in je boekhouding

Heb je een boete gekregen van de fiscus? Dan moet je die in je boekhouding verwerken. Het is misschien niet het leukste werk, maar wel belangrijk!

Soorten boeten die de fiscus oplegt

De fiscus kan een boete opleggen wanneer je je verplichtingen tegenover de fiscus niet nakomt, bijvoorbeeld als je te laat bent met het indienen of betalen van je btw-aangifte. Ook kan de fiscus een boete opleggen wanneer je opzettelijk foutieve informatie hebt doorgegeven bij je belastingaangifte. Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan de eisen voor je administratie om boeten te vermijden.

Boeken als niet-aftrekbare post

Je mag een boete van de fiscus niet zomaar als kosten afschrijven. Dit zou immers je winst verlagen, waardoor je fiscaal voordeel zou krijgen. Je moet de boete boeken onder de post “niet-aftrekbare kosten”.

Wanneer je een boete via je zakelijke rekening betaalt, registreer je deze als een uitgave, maar zorg ervoor dat je een aparte grootboekrekening gebruikt voor “niet-aftrekbare kosten”. Dit helpt om deze boeten gescheiden te houden van andere kosten die wél aftrekbaar zijn.

Hoe boek je de boete in?

Het beste is om de boete correct te verwerken in je boekhoudprogramma. Hiervoor kan je een aparte grootboekrekening aanmaken voor niet-aftrekbare kosten. Zo kan je alle boeten en andere niet-aftrekbare kosten overzichtelijk bijhouden en uiteindelijk je winst daarop corrigeren.

  • Debetkant: Boete (niet-aftrekbare kosten)
  • Creditkant: Bankrekening (de rekening waarvan de boete is betaald)

Dit zorgt ervoor dat de betaling geregistreerd wordt, maar dat de boete geen impact heeft op je fiscale resultaat.

Makkelijk boekhouden met een online boekhoudprogramma

Met WeFact kan je eenvoudig je online administratie beheren. Je maakt gemakkelijk facturen, offertes en verwerkt je inkoopfacturen. Door WeFact te koppelen aan je boekhoudprogramma, combineer je het gebruiksgemak van WeFact met de uitgebreide mogelijkheden van je boekhoudsoftware.