Digitaal factureren

Factuur buitenland

Wanneer u zakendoet met het buitenland gelden er andere regels voor het versturen van een factuur dan wanneer u binnen Nederland factureert. Naast de standaard factuureisen, zijn er ook aanvullende eisen waar een buitenlandse factuur aan moet voldoen. Wat moet er allemaal op een buitenlandse factuur staan? Hoe zit het met de btw? En in welke valuta factureert u? We leggen het graag uit!

Eisen factuur buitenland

Een buitenlandse factuur moet volgens de regels van de Belastingdienst worden opgesteld. Let op de volgende zaken wanneer u een factuur naar het buitenland verstuurt:

  • Gebruik de verplichte factuureisen
  • Vermeld het btw-nummer van de buitenlandse onderneming op de factuur
  • Stel de factuur eventueel op in een andere taal
  • Mogelijk moet u de buitenlandse factuur langer bewaren
  • Mogelijk moet u de factuur digitaal versturen
  • De verjaringstermijn van uw factuur kan afwijken van de Nederlandse verjaringstermijn
  • U moet mogelijk vermelden dat er sprake is van eigendomsvoorbehoud

Taal factuur buitenland

Er zijn geen regels voor de taal waarin facturen verstuurd moeten worden. Wel is het verstandig om de taal van de factuur aan te passen, wanneer u zakendoet met een buitenlandse onderneming die geen Nederlands spreekt. Hiermee voorkomt u onduidelijkheid over de factuur.

Valuta factuur buitenland

In principe mag u zowel in euro’s als in de vreemde valuta van het land van de klant factureren. Waar u voor kiest, hangt af van wat u afspreekt met uw klant. Het factureren in de vreemde valuta maakt het betalen voor uw klant gemakkelijker. Wel wordt het voor uw eigen administratie lastiger, omdat u rekening moet houden met de wisselkoers. Maak hierover goede afspraken met uw klant.

Betalingsvoorwaarden factuur buitenland

Wanneer u een factuur verstuurt naar een buitenlandse onderneming, wilt u natuurlijk dat het goed gaat met betalen. Uw klant zal vanuit het eigen land geld moeten overmaken naar Nederland. Daarom vermeldt u op de factuur niet alleen het IBAN-nummer, de naam van de rekeninghouder en de plaats van de rekeninghouder, maar ook de BIC-code en/of de SWIFT- code van de bank. Zonder deze gegevens kan het namelijk dat banken extra kosten in rekening brengen voor het overmaken van het geld. Houd er ook rekening mee dat het een paar dagen extra kan duren voordat een buitenlandse betaling op uw rekening staat.

Btw op factuur buitenland

In de meeste gevallen rekent u geen btw wanneer u zakendoet met een buitenlandse onderneming. Doet u zaken met een onderneming binnen de Europese Unie (EU)? Dan verlegt u de btw naar de onderneming. Dit betekent dat de klant geen btw aan u betaalt, waardoor u over deze factuur ook geen btw afdraagt aan de Belastingdienst. Levert u goederen of diensten aan een particulier binnen de EU? Dan gebruikt u 9% of 21% Nederlandse btw.

Wanneer u zakendoet met een onderneming buiten de EU, rekent u in de meeste gevallen geen btw. Wel moet u dit kunnen aantonen aan de Belastingdienst.

Voorbeeld factuur buitenland

Maak uw gewenste factuur met de huisstijl editor in WeFact

Buitenlandse facturen maken met WeFact

Met het facturatieprogramma WeFact maakt u gemakkelijk facturen voor het buitenland. Tijdens het maken van de facturen geeft u het land aan waarvoor u een factuur maakt. Vervolgens wordt automatisch het juiste btw-tarief toegepast. Daarnaast is het mogelijk om in meerdere valuta en talen te factureren. Zo weet u zeker dat uw buitenlandse klanten de facturen goed begrijpen!

Klaar om 30 dagen
gratis te proberen?

Met WeFact maakt u sneller en zonder fouten online facturen, verwerkt u inkoopfacturen en heeft u grip op uw administratie! Test alle functionaliteiten zonder beperkingen met de gratis proefperiode.

Maak gebruik van de gratis opstartservice

Maak een proefperiode aan

Bedankt voor uw aanvraag. We hebben u een e-mail gestuurd met verdere instructies.
Bezig met laden Een ogenblik geduld...

Geen betaalgegevens nodig

Klaar om 30 dagen
gratis te proberen?

Met WeFact maakt u sneller en zonder fouten online facturen, verwerkt u inkoopfacturen en heeft u grip op uw administratie! Test alle functionaliteiten zonder beperkingen met de gratis proefperiode.

Maak gebruik van de gratis opstartservice

  • Wij maken uw huisstijl na
  • Importeren van klanten en leveranciers
  • Importeren van producten

Maak een proefperiode aan

Bedankt voor uw aanvraag. We hebben u een e-mail gestuurd met verdere instructies.
Bezig met laden Een ogenblik geduld...

Geen betaalgegevens nodig

Accepteer onze marketingcookies om deze inhoud te bekijken.