Als ondernemer kun je te maken krijgen met de term “btw verlegd”. Het klinkt misschien technisch, maar het komt er eigenlijk neer op een eenvoudige afspraak: jij rekent geen btw aan op je factuur, omdat de klant die verantwoordelijkheid overneemt. Het blijft wel belangrijk om dit correct te verwerken in je administratie én je btw-aangifte. In deze blog leggen we uit wat “btw verlegd” precies betekent, wanneer je het toepast en hoe je dit correct verwerkt in WeFact.
Wat betekent btw verlegd?
Er zijn verschillende regels over het verleggen van btw op een factuur. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij verkoop aan een bedrijf binnen de EU of wanneer er sprake is van een onderaannemer in de bouw. Het principe “btw verlegd” houdt in dat niet de leverancier, maar de klant verantwoordelijk is voor het aangeven en betalen van de btw. Dit betekent dat jij als ondernemer een digitale factuur kunt opstellen zonder btw aan te rekenen, omdat de btw wordt verlegd naar de klant. De btw wordt dus niet kwijtgescholden, maar verlegd.
Let op: dit is niet hetzelfde als een gewone factuur zonder btw; bij een factuur met verlegde btw wordt de btw wel degelijk aangegeven, maar niet door de leverancier. Dit komt dus neer op een administratieve verschuiving van de btw-verantwoordelijkheid. Als je de btw verlegd, vermeld je dit expliciet op de factuur met een duidelijke verwijzing (in het Engels “VAT reverse-charged”).
Hoe wordt ‘btw verlegd’ verwerkt in de btw-aangifte?
De btw kan verlegd worden naar jouw afnemer (verkoop) of naar jou (inkoop).
- Verkoop: factuur opstellen
Indien je btw verlegt naar een Belgische onderneming, vul je het totale gefactureerde bedrag in bij vak 44 (diensten met verlegging). Wanneer je btw verlegt naar een klant in een ander EU-land, vul je het bedrag in bij vak 46 (leveringen binnen de EU). Naast vak 46 moet je ook een ICP-opgave indienen, waarin je alle geleverde goederen en diensten aan het buitenland opgeeft bij de FOD. Dit is een verplicht onderdeel van het systeem van btw verleggen binnen de EU. Dankzij deze regeling worden dubbele belastingheffingen voorkomen. - Aankoop: factuur ontvangen
Bij een aankoopfactuur moet je de verlegde btw berekenen. Hierbij pas je het btw-tarief toe dat zou gelden als er wel btw in rekening was gebracht. Zowel het factuurbedrag als het verlegde btw-bedrag moeten worden opgegeven in de btw-aangifte. Als het gaat om een aankoop binnen België, geef je dit aan bij vak 88 (diensten waar de verlegging op van toepassing is). Wanneer de factuur afkomstig is van een bedrijf binnen de EU, vul je dit in bij vak 86 (intracommunautaire diensten). Voor aankopen buiten de EU gebruik je vak 87 (diensten uit niet-EU-landen).
Als er btw wordt opgegeven in vak 88 of 86/87, moet dit bedrag worden toegevoegd bij vak 63 (aftrekbare btw). Hierdoor is het uiteindelijke btw-bedrag € 0 en draag je dus geen btw af.
Automatisch btw-overzicht in WeFact
Bij WeFact wordt het btw-overzicht automatisch gevuld volgens de bovenstaande regels. Na het versturen van een factuur worden de bedragen meteen verwerkt in het btw-overzicht. Verkoopfacturen met verlegde btw naar het buitenland moeten worden opgegeven in de ICP-opgave, die je in WeFact kunt terugvinden in een apart tabblad van het btw-overzicht.
Meer informatie over btw verleggen binnen WeFact lees je in het volgende helpartikel.